1. august 2019

Hva er Phishing?

Phishing er et utrykk for en type onlinesvindel som fokuserer på og lure deg til og gi fra deg personlig/bedrift informasjon. Dette blir gjort via nettsider som ser ekte ut, og eposter som ser ut til å være fra en ekte aktør. Svindelen utspiller seg ved å fortelle deg at du må legitimere deg for og komme inn på nettsiden. Ofte er dette i forbindelse med at du blir fortalt at din konto har blitt hacket, eller er usikker. Og ber deg da logge inn for og sikre den, eller bevise at du er eier av kontoen.

Du må da logge inn med brukernavn, og passord, skrive inn kredittkort informasjon og kanskje skrive inn bankID og passord også. Disse svindlene har bare blitt bedre og bedre, og noen er veldig vanskelig og se er falske basert på utseende. Noen ganger kan du se de er falske på grunn av dårlig norsk eller engelsk. Ser du det så er det ganske tydelig at det er svindel. Mens andre klarer du ikke og se er falske før du sjekker hvilken nettside de vil du skal besøke. Under her ser du et eksempel hvordan de har klart og få til logoen og fargen riktig. Men setningsbygning og tegnbruk er veldig dårlig.

Til tross for manglende bokstaver dårlig norsk var det personer som trodde dette var ekte. Og trykket på linken, og fikk Posten Norge til og gå ut og advare folket.

Det var også en fra Skatteetaten som gikk rundt den så slik ut.

Denne er ikke så lett og se er feil. Norsken brukt her er skrevet bra, og det lille av engelsk som er her er også korrekt. Men så kan du lure på om Skatteetaten ville ha skrevet den siste setningen du ser her. Men er du usikker så aldri trykk på linken, åpne heller nettleseren din og logg inn på nettsiden selv, og ikke via en link gitt av noen andre.

Når du først har eposten foran deg kan du se hvordan den er falsk ved og holde musepekeren over linken for og se hvor den vil du skal ende opp. Dette kan du se under her.

Her ser vi hvor eposten fra «Skatteetaten» vil du skal gå til. Vi ser helt klart her at dette er en falsk epost. Her prøver noen og svindle deg.

Hos en av de ledende sikkerhetsinstanser plukket systemet opp 482,465,211 mulige trusler i løpet av 2018. Så det florerer av svindler og mennesker som prøver å lure deg.

Regelen er aldri gi fra deg kortinformasjon eller annen informasjon uten og sjekke først om dette er ekte. Er det en bedrift du er kunde av, ta kontakt med dem, eller logg inn via nettleseren og kontroller om den beskjeden du får via en epost, eller en annen nettside om dette er ekte.

Er det noen som sier du har vunnet noe, så gjelder samme regel. Som regel har du ikke meldt deg på noen konkurranse og har du ikke det, så er det garantert en svindel.

Tenk deg om to ganger før du velger å gjøre noe. Håper dette vil hjelpe deg med og bli trygger på hva som er ekte og ikke.

Vi ønsker dere en god august måned.

/Runtime

One comment on “Hva er Phishing?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Schweigaards gate 10
0185, Oslo
Telefon: 23 23 75 80
© 2020 Runtime AS.
Alle rettigheter reservert
Rintime Oslo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram